GLAD PÅSK

Nu har vi varit i Kina i två veckor, en vecka i Beijing och nu en vecka i Shanghai. Måste säga att jag gillar Shanghai mer än Beijing, staden är mycket mysigare och vi har haft ganska tur med vädret.
De senaste dagarna har vi inte gjort speciellt mycket, åkt turistbuss, shoppat lite och i torsdags invigde vi påsken med lite förfest med absolut vodka från ikea och sedan ett besök på en alldeles för dyr klubb för vår plånbok. Men vi låtsades för en liten stund att vi var miljonärer och kvällen var riktigt rolig! Den ekande plånboken dagen efter var dock inte lika rolig.
Igår fortsatte vi vårt påskfirande på ett riktigt gött ställe, Perry's cafe! Det är ett ställe där alla utländska studenter hänger och priserna där passade oss betydligt bättre, även påskafton blev lyckat. Efter att vi blev väckta av byggarbete imorse tog vi en sväng ner till the Bund. Käkade subwayfrukost och köpte med oss en kaffe och satte oss utmed floden och solade. 
Vi börjar inse att vi är som julklappar på julafton för kineserna. Så fort de ser oss skrattar de och stirrar hela tiden. Under tiden vi satt på the Bund var det ett flertal kineser som kom fram och ville ta kort med oss. Vissa frågar medans andra smygfotar från några meter bort. Men det är alltid trevligt att vara i centrum...eller? Vi förstår inte riktigt vad det är som är så roligt med alla oss västerlänningar, men något är det helt klart. 
Efter ett par timmar gick vi iallafall hem och tog tag i det tråkigaste vi har gjort på hela resan, TVÄTTA. Att lämna in tvätt och sen bara hämta upp den 24 timmar senare är underbart, att däremot tvätta själv.....Mamma, var är du när man behöver dig? 
Förutom att vår toa är fylld med några dyngsura tröjor som vi inte vågade lägga i de kinesiska torktumlarna är vi så gott som klara med tvättningen. Ikväll har vi tänkt prova på en thairestaurang, får se hur duktiga kineserna är på att laga thaimat, vi är tveksamma. 
Hoppas ni har haft och fortfarande har en mysig påsk med mycket gott godis där hemma, här fick vi nöja oss med en blåbärsmuffins. Nu laddar vi för 5 dagar till i Shanghai innan vi beger oss till TOKYO!

Pizza 

Den kinesiska ölen är riktigt god!


Många kramar från Frida

Bilder från Shanghai

Nu har datorn fått stå i över en timme och laddat lite bilder så ni kan få er en liten titt på bilder från Shanghai!


The bund by night

 

Inköp från Ikea. Roligt det där att de säljer massa alkohol i swedish foodstore utanför Ikea.


Snabbt tåg!


Gamla stan i Shanghai som vi fick skåda idag när vi åkte med en sightseeing buss.


En och annan människa här i Kina, man behöver aldrig vara ensam direkt.

 The bund by day. Gött väder idag, upp emot 20 grader och sol! Det har vi längtat efter.
 
 Vi har blivit stammisar på starbucks, varje morgon än så länge! :) GOTT är det minsann.
 
Ikea på lite Chinese!
 

Shanghai

Hej lilla bloggen. Har nyss fått slå Frida medvetslös för att få blogga. Hon tjatar hela tiden om att få blogga men icke! mohaha
 
Nej skämt och sido.. Nu befinner vi oss i alla fall i Shanghai,Kinas största stad och världens fjärde största stad engligt wikipedia. Vi kom hit i söndags efter att ha åkt ett av världens snabbaste tåg. Färdades 130 mil på 5 timmar, helt okej tyckter vi! Här har vi det bra. Det är liite varmare här än i Beijing så det är skönt. Dock fick vi ett rum som luktade rök men efter ett litet besök på vårt älskade Ikea löste vi det med massa doftljus. Än så länge har dagarna spenderats med sovmorgon, långfrukost på starbucks, shopping och vår nya favoritserie the walking dead! Vi har det otroligt jobbigt här som ni hör. Vi ska stanna här ni Shanghai tills nästa fredag då det bär av mot Japan och Tokyo ( som är världens största stad enligt wikipedia) . Tills dess har vi tänk hinna shoppa lite till, åka lite sightseeing buss, testa stadens nattliv och snacka lite med Kineserna. På tal om att snacka med Kineser så blir man förvånad varje dag hur dåliga dom är på engelska. Kinesiska duger fint tycker dom nog eftersom att vi för det mesta blir tilltalade på kinesiska och står där som frågetecken eftersom kursen i kinesiska på youtube inte var så givande. Ett litet tillägg är ju att om vi nu skulle vilja fräscha upp våra kunskaper gick inte det ja för youtube, facebook och andra likande farliga sidor fick man inte gå in på nej. Förövrigt är Kina toppen, haha. Häftigt land är det minsann så olikt men ändå så likt, skumt det där.
 
 ÅH internet är förjävligt här så har kämpat lite med bilder men blev tyvärr inte många. Rättare sagt ingen från Shanghai. Om ni dör av nyfikenhet kan ni alltid googla shanghai och gå in på bilder så ser ni vad vi har sett de senaste dagarna.
 
Frida framför os-arenan innan vi lämnade Beijing.
 
 
Sen en bild från Koh Chang som är till för min lilla lillasyster som blir tonåring idag. Lite sorligt att det är den första födelsedagen jag inte är hemma. Så är det att bli gammal. Grattis i allfall Agnes!! Hoppas du överlevde dagen utan din storasyster ;)
 
Puss och kram från Amanda

Kulturnissarna i Peking

Låter bilderna tala för sig själva. Det senaste två dagarna har vi besökt himmlelska fridens torg, förbjudna staden och kinesiska muren. Lite overkligt känns som om man har photoshopat in sig själv i bakgrunden. Nu har vi i alla fall nått att berätta för barnbarnen.
 
 
Inne i föbjudna staden på kjesarnes marmorväg. Med ljudgiuden och allt.
 
Förbjudna staden utifrån.
 
Lilla Mao på himmelska fridens torg.
 
I kejsarens trädgård.
 
Lite kyligt i Kina, detta utanför den förbjudna staden.
 
Nu blev det visst en liten skidsemester...eller linbana upp till muren.
 
Frida och non-tourist delen av muren.
 
Fin utsikt.
 
Turranra på muren.
 
En liten gubbe som sålde dricka, kommunist outfiten är på och allt.
 
Klassisk murbild på en av de få plana delarna.
 
En av de mindre plana delarna och mindre raka.
 
Helt overklig utsikt överrallt!
 
Nu har vi en dag kvar här i Beijing och då har vi tänkt att pallra oss ut till OS-byn. Sen bär det av med världens snabbaste tåg till Shanghai!
 
 
Ha det gött.
Puss och kram från Amanda

Made in China

Nu befinner vi oss i Kinas huvudstad Beijing! Här är det kallt! Idag snöade det till och med och vi fryser. 

Vi landade 01.30 i tisdags morse och efter lite strul med taxi kom vi fram till hotellet efter klockan 03.00, vi tog en rejäl sovmorgon efter det kan jag säga. De allra flesta  Kineser kan inte ett ord engelska så adress skriven med Kinesiska tecken och telefonnummer till hostelet är ett måste om man ska åka taxi och övrig kommunikation är bara att glömma. Som tur är så är de som jobbar på vårt hostel väldigt duktiga på engelska och kan hjälpa oss om det är något som behövs bokas.
Igår efter vi sovit ut ordentligt och ätit frukost blev det en runda på stan. Sjukt svårt att veta var man ska gå men det visade sig att den mest morderna shoppinggatan låg väldigt nära där vi bor. När vi gav oss ut sken solen och det var väldigt härligt vårväder. På eftermiddagen mulnade det på rätt rejält och temperaturen sjönk och det blev riktigt kallt, är runt 5-10 grader här nu, ska enligt väderleksrapporterna bli lite varmare senare i veckan så det hoppas vi på! Dessutom funkar inte facebook i denna demokratiska stat. Har försök googla och testa alla vpn tunnlar som finns men inget funkar.. Irriterande! 

Igår när vi gick runt på stan hamnade vi i de lite mer genuina kvater och blev plötsligt väldigt modiga och gick rätt in på en kinesisk restaurang, som dock hade en skylt utanför att det fanns engleska menyer, för att prova den omtalade kinesiska maten. Och ja.. den var inte över förväntan. Det fick bli ett stopp på Mcdonalds på vägen hem kan jag berätta. 

Idag efter att sett snö och känt oss lite deppiga efter den äckliga maten bestämde vi oss för att ta en heldag på IKEA! Efter lite letande av taxi kom vi fram. Så idag har vi ätit köttbullar, kanelbulle, räckmacka, prinsesstårta, äppelkaka, delicatobollar och chokladkaka. Mycket gott kan jag medela. Köpte även 12kronors filtar som vi nu gjort om till ponchos.
 
Imorgon ska vi vara lite kulturella och titta på himmleskafridens torg samt den förbjudna staden. Resten av veckan ska vi även hinna med lite markander och kolla på OS arenorna samt muren på fredag! Det ska bli spännande! På söndag tar vi väldens snabbaste tåg ner till Shanghai! 

Nu har vi satt upp värmden till 30 grader, tänt våra nyinköpta doftljus och ska mumsa på lite flädersaft, kademummaskorpor, choklad och lakris som fick följa med hem från Ikea.

Bilderna blev lite mindre idag för att jag skulle kunna ladda upp många på detta dåliga internetet som är här, hoppas ni har överseende. 
 

Redo att flyga till Kina, flygstumporna är på.

Beijing i det fina vårvädret.

Turisten bland pittoreksa små hus.

Maten ser godare ut än vad den var. Detta är KALL anka med mycket slem och brosk
och lite halvskum smak.

Mat på Ikea ,fullt med Kineser överallt. Jobbar inte folk?

Fika!

Svårt att välja vilka godsaker man ska köpa med sig hem.
 

Frida glad efter att fått ta på sig den nya ponchon.

En liten gullig panda fick följa med hem från Ikea.
 
 
 
Puss och kram från Amanda
 
 
 
 
 

Flygplatsen

Nu sitter vi på flygplatsen och väntar på vårt flyg som ska ta oss till Kina! Pirrigt men spännande, känns dock lite sådär att vi kommer fram mitt i natten men vi hoppas det ska gå bra.
Efter 3 dagar i Kuala Lumpur har vi hunnit fylla på ryggsäckarna med lite nya kläder, ätit hemmagjord tacos (!) och mest tagit det lugnt. Nu är resande med Anthon och Krille slut, iallafall för stunden. Så jag och Amanda var lite ledsna när vi satt ensamma på hotellrummet, blödiga som vi är ;-) Nu laddar vi iallafall upp med starbucks kaffe inför 19 dagar i Kina. Ni får en uppdatering om Kina om ett par dagar.


Hoppas ni har en bra söndag hemma i Sverige! Inget ångest alls ;-) / frida
(pga av segt internet kan jag tyvärr inte ladda upp någon bild...)

Kuala Lumpur!

Nu har vi landat i Kuala Lumpur. Har inte hunnit se så mycket av staden än men det verkar fett! Under tre dygn ska vi hinna gå på ett av världens största akvarium, shoppa, ta en titt på tornen, äta hotellfrukost och njuta av vår stoora svit! :)

Ha det gött! / Amanda

Sista timmarna i Nha trang

Får börja med att be om ursäkt för att jag är den sämsta i världen på att uppdatera, det är mest Amanda som står för det. Men jag ska bättra mig, någongång, i ett annat liv. Hehe. 
Nu börjar tiden i Nha trang och Vietnam lida mot sitt slut. Ikväll tar vi nattbussen tillbaka till Ho Chi Minh city för att hämta ut våra kinesiska visum (som vi förhoppningsvis har fått), innan vi tar flyget vidare mot Kuala Lumpur och checkar in i en svit tills på söndag. De 3 lyxigaste nätterna den här resan har vi att se fram emot! Om någon tycker synd om oss och vill att vi ska slippa sunkiga boende i framtiden är det fritt fram att skänka en slant :-) Vi avslutade iallafall tiden i Nha trang igår med billig middag på vårt favvoställe, drinkar, öl, biljard och dans. En rolig kväll som bilderna får sammanfatta!





Så här söta var vi vid 4 på morgonen! 

kramar från Frida
 

Nha Trang

TIden går här i Nha trang och snart har vi varit här en vecka, helt sjuk det känns osm vi kom igår! Här i Nha trang gör vi inte många knop och sen vi var på lerbadet i onsdags ( var det onsdag? Dagarna flyter ihop helt och hållet) så har vi gått på bio, ätit, sovit,haft farmen marathon, solat och badat. Det är rätt gött ibland det med. Dock har grannen till vårt hotell besämt sig för att riva sitt hus just denna veckan så varje morgon runt kl. 07:00 börjar det bankas och borras och allt vad dom gör. Låter som att de är inne på vårt rum så inte så gött när man vill sova länge! I fredags var det dock Krilles födelsedag så det firade vi med bio, vitnamesisk champagne ( som för övrigt var det äckligaste jag har smakat!)  och utgång på kvällen. Det var ritkigt roligt!

Jag har kommit in i ett jobbig mood här i Nha Trang. Jag har nämligen blivit lite smått beroende av pringles och har snittat ett prignles-rör om dagen! Det är inte okej, haha. Ser det dock som en nödvändighet då vi har hört att maten i Kina inte är den bästa, lika bra att äta upp sig lite innan det! Igår kollade vi även på finalen av melodifestivalen och vår kära lilla Robin vann! Lätt bästa låten av alla! Tur att inte Yohio vann så vi kan skicka någon som faktiskt kan sjunga! Åh är lite smått kär i Robin, han verkar så ödmjuk och söt! Nu är de bara "you" som spelas här på lilla hotellrummet till killarnas förtjusning, eller? 
 
Imorgon bär det av tillbaka till Saigon med nattbuss innan vi ska flyga ner till Kuala Lumpur!
 
En vanlig syn här i Nha trang. 
 
Utsikten från vår balkong, om man står på tå kan man se havet!
 


De hade pyntat lite på köpcentret till Krilles födelsedag den 8/3. Eller var det något annat? Typ internationella kvinnodagen.
 

Öl på bar!
 
Indisk mat! Godare än i Indien var den.
 
 
Puss och kram från Amanda

Godmorning Vietnam!

Nu har vi åkt vidare till Vietnamn och vi har hunnit med mycket sen förra blogginlägget. Tiden stannar upp lite när man byter land och reser runt. Under helgen och fram tills nu har vi hunnit med att åka in i Vietnam, avverka Ho chi minh city och befinner oss nu norr ut ute vid kusten i staden Nha trang.
 
I Ho chi minh City var det främst Cu chi tunnlarna från Vietnamkriget som var huvudattraktionen. Jag har redan varit där en gång med min familj men det var lika intressant denna gången. Det bästa är nästan att få höra om Vietnamkriget ( eller amerikakriget som de kallar det här) ur en annan synvinkel. I Sverige är vi så vana vid USA:s propagandefilmer men här är det istället övedrivet åt andra hållet. Man ryggar nästan till när det pratas om att olika soldater har belönats med medaljer för att så framgångsrikt dödat Amerikaner. Det känns även lite märkligt när guiden med mycket stor inlevelse berättade om att många Vitnameser blivit invladia för att gifter spreds under VIetnamkriget och för att riktigt få alla att förstå ställer han den retoriska frågan " och vems fel är allt det här.. Jo AMERIKA!". Vetskapen att det satt amerikanare längre bak i bussen gjorde detta en lite komisk  mitt i allt enlände.Vi hann även med att kolla in staden Ho Chi Minh ( eller Saigon som den kanske är mer känd som ), gå på lite museum och en barrunda innan det var dags att hoppa på nattbussen mot Nha Trang. 
 
Vi anlände till Nha trang vid 06:30 på morgonen i tisdags efter en lång natt på bussen. Som tur var fick vi vårt hotellrum direkt och kunde sova några timmar. Eftersom det var lite mulet blev det att kolla in staden efter den lilla tuppluren. Nha Trang är Vietnams "strand-huvudstad" och är faktistk en rätt mysig stad. Den är större än jag trodde och när man går längs strandprommenaden känns det mer som om man är i Palma eller någon annan strandstad i Europa. Det är jätteskönt väder här, lite svalare, lite vind men ändå varmt.

Idag har vi besökt ett gött ställe nämligen Thap Ba hot springs. Där har vi badat lerbad, varmt mineralbad och sen hängt vid deras poolområde. De hade både varma och kalla pooler, vattenfall och andra vattengrejer så det var riktigt härligt. Efter en dag på Thap Ba har vi badat ifatt oss efter två veckor utan bad och sol. Vi har även passat på att bränna oss lite eftersom det inte blev så mulet som vi trodde och vi då tog en spontan dag vid poolen utan tillräckligt med solskydd. Nu slipper vi i allfall känna oss bleka! 

Nu blir det ett par härliga dagar i Nha trang med sol och bad förhoppnmingsvis. Innan det bär av tillbaks till Ho Chi minh och sedan Kuala Lumpur.

Bilder från den senaste tiden kommer här!
 
En fälla till för Amerikanska soldater vid Cu Chi tunnlarna.

20 meter i de förstorade turist-tunnlarna var allt vi klarade. (Anthon var lite tuffare och tog 40m) Helt sjukt att de gick flera mil där nere med inte ens en halvmeter högt och 40 cm brett på vissa ställen.


En stor markand inne i Ho Chi Minh City.
 
Lite Saigon "bia"på barrundan blev det.
 

Nattbuss mot Nha trang. Vi hade tur att få dela på de 5 säterna längst bak, lite bättre plats iaf!
 
Nha trang beach!
 
Lerbad i Thap Ba!
 
Anthon tog en slurk av leran också!
 

Här är den  varma poolen som var ca. 37 grader. Jag kan säga att vi dock bara hängde vid den kalla poolen när solen började titta fram.


Ett uppvärmt vattenfall som man också fick bada i.

 
Ha det bra! // Amanda

Kambodja del 2

Nu är snart tiden här i Kambodja slut, imorgon åker vi i vidare mot Vietnam och Ho chi minh city. De senaste dagarna har spenderats i Kambodjas huvudstad Phnom Penh. Här har vi bott på ett superfint hotell så det har gjort att vi har trivts väldig bra. I onsdags var vi på två hemska ställen. Killing fields och totyrfängelset Tong sleng. Det är två platser som har används för att avrätta folk under Pol Pots styre. Upp emot en fjärdedel av Kambodjas befolkning dog under dessa terror år och många av dom avrättades på det dödens fält som vi besöke. Det var två mycket intressanta platser och man blir väldigt berörd. Det är sjukt att människor kan göra något sådan här mot varandra, att någon kan få för sig att utrota sitt eget folk. Det sjuka är att det inte är speciellt längesedan heller.
 
Det är vääldigt varmt här, över 35 grader och eftersom det inte ligger vid havet har det de senaste dagarna varit väldigt vindstilla så vi har svettats en hel del! Under tiden här i Phnom Penh har vi även hunnit med att gå ut på krogen, gå på bio två gånger, slappa på hotellrummet, spanat in en fet marknad och gått på ett museum. 



Innan vi lämnade Siem Reap var vi på klubben Angko What! Spana in Kambodjanen i bakgrunden, riktigt cool pose där!

På dödens fält var det en ljudguide på svenska så det var gött!

Skallarna från offren man hittade i massgravarna vid dödens fält har sparats i ett minnesmunument med 17 våningar. Ändå har bara ett fåtal av offren grävts upp. Helt ofattbart hur många människor som fick sätta livet till.

Inne på tong sleng fanns bilder på fångar. Det var flera rum som var fulla med massa massa bilder.
En bild inne från fängelset. Innan det blev fängelse var det en skola så i vissa klassrum har sådana här små celler murats upp.
En bild utifrån Tong Sleng.
 
 
 
Kramar från Amanda

fridaochamanda.blogg.se

Här kan ni följa med oss på vår resa runt om i Asien.

RSS 2.0