Vi far vidare!

Idag har vi lämnat Phi Phi och befinner oss nu på Phuket i staden Patong. Dagarna på Phi Phi har varit bra! Pizza och öl slutade med drikar och barhäng tills vi insåg att vi är kärringar som bara suckar åt ungdomarna som tycker om att stå i blinkande ljus med öronbedövande musik och hoppa meningslöst på stranden utan att kunna komunicera med sin omgivning. Det gjorde inte saken bättre att detta blandas med ensamma västerlänningar som raggar på thaitjejer och barnfamiljer med en för full pappa och ledsna barn. Vi gick därför och köpte lite mer pizza istället.
Dag två på Phi Phi gick vi en sväng och spanade in shoppingen, köpte dock bara en bok. Sedan hyrde vi en kajak och paddlade till en strand full med apor, det var kul! På kvällen skippade vi drinkar men tog däremot lite bakelser istället. 
Idag har vi åkt färga till Phuket och sedan vidare till Patong. Vi har fått ett superfint och prisvärt rum med AC!! Sjukt skönt! Tyvärr hade dom bara en natt men vi hittade ett lite dyrare rum men med samma standard rakt över gatan så dit flyttar vi imorgon. Imorgon blir det även en rundtur runt Phuket. Eftersom vi har läst om att det finns en taxi maffia här på Phuket var vi lite oroliga för att en dagstur skulle bli väldigt dyrt men det var samma pris som på Koh Lanta utan prut! 300 kr för en heldag med egen taxi är gött! Så imorgon blir det lite vattenfall, Gibbonapor, big buddha och lite smått och gått. 
Patong då? Efter alla dåliga ryckten man har hört tycker vi ändå om Patong. Idag har vi hängt i ett fett köpcenter hela dagen, spanat in en bio som vi ska gå på ikväll och ätit snabbmat! Stranden var dock överbefolkad och barer utan strippstänger finns inte. Vi kanske ändrar uppfattning efter en kväll här men än så länge känns det bra! Vi ska vara här två nätter sen ska vi åka till Kamala innan det bär av mot Bangkok! 


Smart apa hittade en vattenflaska, öppnade och drack!

Lite inspirationsbilder till alla som kämpar inför beach 2013!

Lite pizza som efterätt till pizza sitter alltid fint! De hade massa pizza sånd överallt på Phi Phi där man för 15 kronor fick en fet slice! Kan berätta att jag även dagen efter tog lite pizza till efterätt!

Väldigt god kycklingkebab i köpcentret här i Patong med kebabsås och allt! 
 
 
Vi slänger på bikinin och tar beachen redan  imorgon! 
 
Ha det fint!
 
// Amanda

Öliv i Krabi

Ursäkta dålig uppdatering på bloggen! Sen vi lämnade Ao nang har vi befunnit oss på Ko Lanta, även kallad svenskön, i 4 nätter. Det har varit bra!! Vi har solat och badat och varit på rundtur. Eftersom vi efter olyckan är lite skeptiska till moppekörande bokade vi en taxi en dag som körde oss runt ön. Vi fick lite shopping, någon timme i den gamla handelstaden på ko lanta, lunch på en utsiktiplats och tillsist några timmar på en superfin strand! En fin dag helt enkelt! Vi hann med att bo på två ständer och vi gillade Ko Lanta! Ön kanske är lite väl lugn för någon längre vistelse. Nu befinner vi oss på Phi Phi Island. Här har vi hittat en ganska fint rum. Det enda skumma är att det inte finns något handfat, bara dush och toastol. Här blir vi i alla fall kvar i två nätter. Under dagen idag har vi hängt på stranden. Stranden är inte alls lika fin som jag kom ihåg den från när jag har varit här med familjen, det har byggts otroligt mycket sen sist vilket är lite synd. Vi hyrde i alla fall solstolar så det var gött!
Internet är inte superbra så det blev bara en liiten bild men ni vet ju att vi lägger upp mycket bilder när vi kan.
 
 
 
 
Ikväll ska vi ut och äta pizza och dricka öl! Får se vad Frida tycker om det! ;)
Ha det bra! 
 
// Amanda

Stygn och skador

 
Idag är det 13 dagar sen vår olycka men det känns som ett halvår sen. Innan vår olycka hade jag en liten läkarskräck, okej, den var inte liten. När jag låg inne på sjukhuset och en thailändsk doktor säger till mig att jag var tvugnen att sy höll jag på att svimma. Tankar snurrade som, "har dom verkligen bedövning i Thailand?!?!?!" (I chockade situationer blir man nervös och tänker inte riktigt logiska tankar). Doktorn sa "No hurt, no hurt" Jag slappnade av en aning och klarade mig igenom stygnen utan att känna något. Samtidigt som doktorn sydde ihop mitt knä stod vår taxichaufför bredvid mig och klappade mig på pannan och sa: Nu får du en gratis tatuering!! 
När vi lämnade läkarkliniken, trots att jag hade bandage från topp till tå (och haltade), sträckte jag på mig - jag hade överlevt mitt första riktigt stora läkarbesök. Tror det eller ej men jag var riktigt stolt. Veckan som följde innebar dock SMÄRTSAMMA rengöringar och haltningar men jag lever och nu är mitt knä nästan helt återställt. Nu ska jag visa lite mysiga bilder på hur mitt knä såg ut :-)

 
Dag 1 - stora bandagedagen

Dag 6 - Kvällen innan jag skulle ta bort stygnen. Jag var lagom nervös för att se stygnen och sova med det utan bandage. Det rosa var lagom ömt och känsligt kan jag lova, vaknade en och annan gång den natten. 
 


Dag 10 - Hela såret var väldigt skorpigt, det gula är thailändarnas mirakel-rengöring så ni behöver inte oroa er och tro att det är var. 
Dag 13 - IDAG. Skorporna efter såren på knän blir mindre och mindre. Dock har jag lite svårt att sluta pilla på det (dålig egenskap jag ärvt av min lilla mamma) så jag får nog räkna med ett och annat ärr. Här var en liten sår uppdatering i bilder, hoppas ni stod ut. /Frida

Cooking class

Idag har vi varit på matlagningskurs och lärt oss att laga Thaimat. Vi fick laga och äta sex olika rätter plus göra en egen currypasta.Behöver jag säga att vi rullade därifrån?  Det var väldigt roligt och inte så svårt, blir nog dock lite svårare när man ska laga det helt själv utan en coach. Det var vi och ett yngre par från Slovenien som var på kursen så vi var inte så många vilket vad bra för då fick man mycket hjälp. Vi fick även en receptbok med oss hem med bilder på alla ingredienser så vi ska nog klara av att laga några av rätterna i alla fall.
Vi har bestämt oss för att stanna ett dygn till här i Ao nang eftersom vi har ett så fint rum här, vi behöver lite bekvämligheter!
Passar på att ladda upp mycket bilder nu när vi har bra internet så här kommer bilder från dagen. 


 Först fick man kryssa i vilka rätter man ville laga under förmiddagen. Här är vår lista.
 
TIll första måltiden hade vi lagat en sweet and sour chicken soup, chicken cashew nut och spring rolls. Vi blev faktiskt inponerade över oss själva att det var så gott, nästan som på reataurang!

I full gång för att laga efterätten vilket var sweet sticky rice med mango, en typisk thaieffterätt. Det var helt enkelt ris i sötad kokosmjölk och färsk mago. Lite skumt med ris till efterätt så denna rätt var ingen hitt.
I andra matlagnigsomgången lagade vi även Thailands nationalrätt papayasallad vilket innehåller riven grön papaya, rivna morötter, tomat, vitlök, chili och lite andra såser som gör den väldigt stark och syrlig. Denna rätt är väldigt speciell för våra västerländska smaklökar. Inte äcklig men speciella smaker, ingen favorit. Vi gjorde även en rätt av vår currypasta. Vi valde en rätt som heter Phanang Curry. Det är en krämig curry rätt med kycklig, grönsaker, kokosmjölk och förstås vår egen currypasta. Phanag curry blev nog dagens bästa rätt!

 
Våra certifikat och kokböcker! Vi planerar redan att öppna en Thaivagn när vi kommer hem, dock med endas 6 rätter på menyn. Kanske inte kommer så långt trots allt..
 
Ha det bra!
 
// Amanda
 
ps. Imorgon har Frida lovat att göra ett inlägg om sååår, hon dokumenterar dem varje dag! 
 

BILDBOMB!

Äntligen tillräckligt bra internet för att ladda upp bilder. Det har hänt en hel del sen bloggen uppdeterades förra gången. Vi tar resan genom biderna. 



Innan vi lämmande Koh Tao fick vi lite sällskap av en söt sak. Zimpos thailändska kusin livade upp stämningen lite under vår läkningsprocess då vi varken kunde sola eller bada. Istället fick vi hänga på en restaurang hela dagarna och äta mat och dricka fruitshakes. Inte helt fel det heller men lite långtråkigt i längden och framför allt varmt!
 

Sedan blev det nattfärga mot surat thani och där efter minibuss mot Krabi och Railay. Resan gick förvånandsvärt smärtfritt. Lite surt bara att båten körde "för snabbt" så vi kom fram vid kl 05:00 i stället för kl 06:00. Man har ju varit piggare i sitt liv. Som ni ser är såren inte helt läkta än, mer uppdatering om dessa kommer i ett annat inlägg.


Även fast sängarna var helt okej och det var Ac inne på båten tyckte jag det var lite läskigt. Mitt ute på havet mitt i natten och på en båt som gungar rätt rejält är inget drömscenario. Vi hade tagit åksjuketablett och mådde bra trots att jag inte sov många timmar och det är ju alltid det viktigaste. trötthet kan man leva med.
 

Tillslut kom vi fram till Railay. Det var lite strul med att hitta boende, dels för att Frida haltade runt med sitt skadade ben och dels för att Railay Beach till 95 % består av lyxhotell. Tillslut efter att jag sprungit runt själv en stund hittade vi ett "hotell" rätt högt uppe mot berget. Inget lyx men hyfsat billigt var det.


Som sagt ingen lyx! Madresser på golvet, toa utan spolknapp och kalldush var det som erbjöds. Vi hade dock tur som fick ett rum med egen toa och slapp dela med andra.
 

 

På Railay fanns en strand som ska vara bland de vackraste i Thailand och det håller vi nog med om. Speciellt på morgonen då den var nästan folktom och fri från båtar. På denna strand låg bara ett fåtal lyxhotell och den var väldigt välbevarad.






På dagen var denna strand överfull på både folk och båtar vilket var lite synd och förstörde lite. Det positiva var longtailbåtarna som sålde mat, dricka och fruitshakes. Bättre lunch går inte att få!



Railay är en halvö som man bara kan ta sig till med båt pga. den bergiga naturen. Railay har tre stränder var av en paradisstrand, Phra Nang, som jag nämde innan, På västra sidan av Railay finns en "vanlig" strand med lyxigare hotell och restauranger och i öst en sunkstrand där de flesta bor, så även vi. Detta är alltså en bild  på fulsidan av Railay.


Efter Railay begav vi oss till grannstranden Ton Sai. Detta är en strand med lite billiga boende, reggiebarer och mycket backpackers och klättrare. Lite för flummigt för oss och dessutom blev vi sjuka så fort vi kom dit. Frida fick strul med magen och jag fick någon konstig feber/värmeslag/illamående grej. Detta resulterade i att efter några timmar på stranden var vi tvunga att gå tillbaka till hyddan och lägga oss. Eftersom det bara fanns el på rummet efter kl.6  på kvällen (alltså ingen fläkt!)och inte heller här hade vi någon spolknapp eller andra bekvämligheter var detta inte en så bekväm plats att vara sjuk på. Vi stannade därför bara en natt på Ton Sai och idag har vi flyttat till Krabis stora turistort ( eller som vi säger turreort) Ao nang. Här har vi fått ett fint rum som till och med har kylskåp. Änligen tillbaks till civilisationen! Det firade jag med lite donken mat efter ett dygn utan matlust. Imorgon ska vi på matlagningskurs och Frida är nervig! 
 
Ha det bra!
 
// Amanda

Lägesrapport

Nu är det snart en vecka sedan vi ramlade med moppen och skrapade upp oss värre än vad vi någonsin gjort tidigare i våra liv. Stygn och bandage till förbannelse. Det har varit en ganska seg vecka fylld av mycket smärta och obehag då vi varje dag har fått besöka den lilla läkarstationen för att lägga om våra sår. Idag var sista tvättningen för min del och nu är jag fri från bandage vilket är väldigt skönt trots att jag måste vänta ännu någon dag innan jag kan hoppa i vattnet igen. Imorgon har de lovat att ta bort Fridas stygn och då ska även hon bli bandagefri. Även om våra armar och ben är fulla av skorpor och ärr och inte tål någon sol känns det väldig bra att vi är nära slutet av detta elände. När stygnen är borta ska vi så snabbt som möjligt lämna Koh Tao för nya äventyr i Kabi, troligtvis tar vi nattfärjan redan imorgon kväll. Första stoppet blir nog Railay Beach.

/ Amanda

Våra "mysiga" dagar

Måndag morgon - vilket betyder ny vecka. 
Vi befinner hos fortfarande på Koh Tao eftersom att bara ta sig till kliniken varje dag kan vara en utmaning för mitt knä. Men förhoppningsvis är stygnen borta innan helgen! Våran helg har varit den lugnaste helgen jag någonsin haft. Varje dag sedan i torsdags har vi börjat morgonen med att äta frukost och efter det gått och tvättat våra sår sen spenderat tid på en restuarang vid havet hela dagen. De senaste 3 dagarna har sett ut så och förmodligen de kommande 3 också.
För att få en liten omväxling gjorde vi manikyr på ett ställe igår. Vi fick sitta i en skön fåtölj och bli lite ompysslade, allt var väldigt härligt ända tills tanten/damen/kärringen som fixade mina naglar började klippa sina egna. Att hon klippte dem gjorde mig inget men att de sedan kom flygande och landade på mig var mindre mysigt.
Igår kväll när vi kom hem från middagen möttes vi av nästa mysiga syn. På våran vägg satt den största spindeln jag någonsin sett. Jag skrek på Amanda som först skrattade lite inifrån toan ändå tills hon själv såg spindeln och också blev livrädd. Efter mycket om och men lyckades Amanda döda den. Med tanke på att vi dagen innan hade träffat en man som hade ett infekterat spindelbett på foten kändes det rätt skönt att spindeln inte var i livet när det var sovdags. 
Just nu känns det som vi har fastnat här på ön och vi bara spanar avundsjukt på alla som får bada, dyka och snorkla. Men i slutet av veckan bär det av mot Krabi och där ska vi fanimej också bada!!! 

Inte världens bästa bild men här är våra naglar. 

Två sidor av myntet.

Här får ni en sammanfattning av våra dagar på Koh Tao i bilder. Allt mellan himmel och helvete.

Vackra vägar.


Mysa vid havet.

Fin plats att äta luch på.

 
Myggor till förbannelse!

Lite sår att lägga om varje dag.


För Fridas del med plus lite stygn på knät.
 
/ Amanda

Koh Tao

Hej!

Nu befinner vi oss på Koh Tao, det är en liten ö som tydligen ska vara en av Thailands paradisöar.  Än så länge har vi bara sett den största stranden Sairee Beach och den är inte superfin, mycket skräp och båtar. Där vi bor nu är det som en liten stad med många mysiga restauranger, butiker och barer. Vi har dock inte hunnit testa så mycket än eftersom Frida inte har mått så bra så det har blivit mycket häng på rummet. Tur att vi har AC! Vi har bott två nätter på ett lite för dyrt AC rum men imorgon ska vi flytta. Jag var på en liten ”hotell letar runda” innan men här vet tydligen ingen hur länge deras gäster ska stanna. Får gå min runda igen imorgon vid kl. 10 då alla checkar ut och hoppas på att vi får tag på någon mysig liten bungalow. Idag har det varit lite halvsoligt väder. Så efter lite frukost och en löprunda för min del blev det någon timme vid poolen men inget stekar väder. Solbrännan får vi tänka på någon annan dag.

Det vi har tänkt hinna med innan vi lämnar Koh Tao är att åka moppe runt ön och leta efter ”paradiset” och åka på en snorkeltur.  Hoppas Frida mår bra imorgon så vi kan börja beta av våra äventyr. Sen bär det av mot Krabi!


Ha det bra!

Har försök ladda upp bilder i en evighet men det funkar inte, blir lite galen!! Men det får helt enkelt bli många bilder nästa gång.                                       

Ännu en dag har gått

 
Ännu en dag har gått här på ön. Även idag har vi största delen av dagen legat på stranden, halvt avdomnade, under de vakna perioderna har vi dock faktiskt lyckats med att både läsa och bada. Böcker går verkligen åt som smör i solsken här borta! Det har varit lite soldis hela dagen idag så vi har faktiskt klarat av att inte bli brända idag. Ikväll har vi varit på äventyr. Vi har nämligen varit i "huvudstaden" här på ön på en liten matmarknad. Vi har ätit oss proppmätta på streetfood bestående av grillad kyckling, friterad kyckling, vårrullar, friterade potatissnurror, nutella pancakes, brownies, dounats och sist men inte mist fruitshakes för endast 20 bath styck ( ca. 5 kr), gott var det vill jag lova! Det var tyvärr inte den bästa shoppingen i övrigt men med tanke på platsen i ryggsäckarna och hur länge vi har kvar i Thailand är det inget att sörja över. OCH JA VIKTOR, du hade rätt, jag hade bara behövt hälften av vad jag har med mig! Men än är inte resan slut så vem vet hur glad jag kommer vara över mina tunga ryggsäck längre fram...
Imorgon ska vi flytta tillbaks till vårt fina poolhotell i två nätter innan det är dags att bege sig till norr ut till den ännu mindre ön Koh Tao. 
Ha det gött!  // Amanda

 

En timme efter ankomst till nya lyan, kaos med en gång!


Frida på marknad.

Stranden vi är på just nu en av de molniga dagarna.


Lite kvällshäng på en mysig restaurang på stranden.
 

PS.
 
 
Vår verklighet här! Hatar dåligt internet! 

Livet i Thailand

Vi befinner oss på ett nytt ställe nu igen, flyttade hit igår och mest ligger vi bara på stranden och läser(sover). Jag skulle kunna prata om solen, badet, thaimaten eller något annat härligt som Thailand bjuder på. Men istället kan ni få höra på lite saker som vi har gjort/lyckats med.

*Fått sand överallt, när man går och lägger sig på kvällen är det som att ligga direkt på stranden. (OCH JA, det är underbart...)
*Bränt oss lite här och där på hela kroppen(bidrar också till en godnatts sömn).
*Slått världsrekord i att vakna på nätterna, jag är nog uppe i 4000 gånger.
*Även slått världsrekordet i att trampa snett, halka eller missa att man ska kliva ner för en kant.(har ungefär ett sår på varje tå)
*Läst Alex Schulmans bok "Att vara med henne" och börjat längta efter att bli mammor(haha).
*Insett att det inte finns något annat folk på denna planet som ler och hälsar så ofta som thailändare.
*Sett fler fula badbyxor/speedos/bikinis än vad det finns sandkorn på stranden.
*Efter bara en vecka ätit en hel årsförbrukning av nudlar.
*Insett att vi också har slått världsrekordet i att slappa...

hoppas ni som läser detta mår som vi, förslappade och glada! Ta hand om er. /Frida

Lugnet lägger sig..

Nu befinner vi oss på en ny strand, vi flyttade hit igår eftersom vi var trött på allt festande och dunkande till klockan 6 på morgonen som det var där vi bodde innan.  Vi bor nu på den norra delen av ön Koh Phangan. Här är det fint och vårt hotell har till och med pool. Idag började vi dagen med en löprunda men kuperad terräng och över 30 graders värmde var ingen bra kombo så efter ett par kilometer och lite styrkeövningar på stranden gav vi upp. Sen dess har vi legat vid poolen och solat hela dagen. Trots att vi använde solskyddsfaktor 30 på hela kroppen är vi lite röda här och var nu ikväll. Solen är verkligen stark! De fanns tyvärr bara två nätter lediga på detta hotell så imorgon måste vi flytta igen. Vi har spanat in en strand några kilometer bort som verkar bra så imorgon förmiddag ska vi ta en promenad och hitta ett bra hotell. Nu ska vi duscha och sen hitta något bra ställe att äta på. Restaurangutbudet är inte det bästa men lugnt är här i alla fall. Vi hörs!



En bild på poolen, blev tyvärr den enda bilden då i
 
 

fridaochamanda.blogg.se

Här kan ni följa med oss på vår resa runt om i Asien.

RSS 2.0